بازگشت
خواب در ماه رمضان (Sleep in Ramadan)

با فرارسیدن ماه رمضان در کنار تغییراتی که در زمان غذا خوردن داریم، برنامه خواب ما هم دستخوش تغییرات می شود. از آنجا که خواب يکی از نیازهای اساسی بشر است و خواب کافی و با کیفیت برای حفظ عملکرد روزانه و سلامتی جسمی و روانی ما لازم است باید دقت کنیم که در ماه رمضان دچار کمبود خواب و بیخوابی نشویم. این نکته خصوصا در افرادی که مشغول تحصیل و کار هستند اهمیت بیشتری دارد.
کمبود خواب علاوه بر اثر روی عملکرد روزانه و خلق و خوی ما با تغییر در میزان ترشح هورمونهای کنترل کننده سیری و گرسنگی منجر به افزایش اشتها و تمایل به غذاهای چرب و شیرین می شود که روزه داری را برایمان سخت کرده و حتی ممکن است منجر به اضافه وزن بشود.
روزه داری فواید فراوانی دارد و برای اینکه بتوانیم از ماه مبارک رمضان نهایت استفاده را داشته باشیم در اینجا به چند نکته برای کسب خواب بهتر و کافی اشاره می کنیم:
- برنامه خواب و بیداری منظمی داشته باشید و هرروز سر ساعت مشخصی بخوابید و بیدار شوید تا ساعت بیولوژیکی و ریتم شبانه روزی بدن شما تنظیم بماند.
- سعی کنید خواب پیوسته ای داشته باشید و از چرت های کوتاه و متعدد در طی روز اجتناب کنید. برای رسیدن به خواب مورد نیاز ۷ تا ۸ ساعته طوری برنامهریزی کنید که ۴ تا ۵ ساعت خواب پیوسته قبل از سحر و ۲ تا ۳ ساعت خواب هم بعد از زمان سحری داشته باشید. پس شاید لازم باشد در این ماه شبها زودتر به رختخواب بروید.
- اگر نسبت به زمان قبل از ماه رمضان کمبود خواب دارید توصیه می شود یک چرت کوتاه روزانه در حد ۳۰ دقیقه بعد از برگشت از کار و قبل از زمان افطار داشته باشید. چرت کوتاه باعث افزایش انرژی و تمرکز شما می شود در صورتی که خواب های طولانی تر می تواند شما را کسل کند. در روزهای آخر هفته هم اگر فرصت دارید می توانید کمبود خواب خود را تا حدی جبران کنید.
- هنگام افطار و خصوصا از سه ساعت قبل از خواب از خوردن غذاهای سنگین، چرب، شیرین و ادویه دار به علت تشدید ریفلاکس معدی مروی و ایجاد اختلال در خواب شبانه اجتناب کنید.
- از چند ساعت قبل از خواب مواد کافئین دار مثل چای، قهوه و نوشابه مصرف نکنید.
- از فعالیت های فیزیکی شدید قبل از خواب پرهیز کنید، چرا که با ترشح آدرنالین به خواب رفتن را دچار مشکل می کند.
- از یکساعت قبل از خواب از موبایل، لپ تاپ و تلویزیون به علت اثر نورهای آبی در ترشح ملاتونین و کاهش کیفیت خواب اجتناب کنید.
- محیط خواب مناسبی داشته باشید که خنک، تاریک، ساکت و راحت باشد.
توصیه می کنیم افراد روزه دار در طی ماه رمضان شیوه زندگی منظمی داشته و از تغییرات ناگهانی در زمان خواب و بیداری و کمبود خواب اجتناب کنند تا از فواید بی پایان این ماه مبارک حداکثر بهره مندی را داشته باشند.